Tegnekunsten frem i lyset
Forfatter: henry
Tegnekunsten frem i lyset
Med udstillingen TEGN vil Vestjyllands Kunstmuseum i Janus Bygningen gerne vise, at tegningen lever og har det godt
20 fremragende tegnere i Tistrup fra 13. august til 6. oktober
Tegnekunsten har ikke altid været lige tydelig i kunstverdenen, men i de senere år har der været fornyet interesse for tegning, og det har længe været et ønske at vise en udstilling udelukkende med denne kunstdisciplin. Det sker her i eftersommeren på Vestjyllands Kunstmuseum i Janus Bygningen, hvor udstillingen TEGN vises fra 13. august til 6. oktober.
Vi har her i landet en række kunstnere, som samtidig er fremragende tegnere. 20 af disse viser nu eksempler på deres arbejde med denne tilsyneladende enkle, men krævende disciplin.
De deltagende kunstnere er: Johannes Balsgaard, Ronald Burns, Kristian Dahlgaard, Bodil Damgaard, Ken Denning, Paule Ducourtial, Jes Fomsgaard, Nils Erik Gjerdevik, Emil Westman Hertz, Sys Hindsbo, Silas Inoue, Henrik Jørgensen, Karin Birgitte Lund, Lis Nogel, Fie Norsker, Anne Skole Overgaard, Astrid Randrup, Ole Sporring, Birgitte Storm og Kirstine Vaaben.
Udstillingen er kurateret af Bodil Damgaard i samarbejde med Vestjyllands Kunstmuseum. Bodil Damgaard er selv billedkunstner og deltager på udstillingen. I sin formidling har hun således en særlig tilgang til stoffet.
Bodil Damgaard om TEGN:
”Tegning bruges som skitse og udkast, men her drejer det sig om tegning i sin egen ret, tegning som det endelige værk. Det er sagt, at tegning er billedkunstens grundforskning. Selv om teknikken sådan set er den enklest mulige: streg på flade, er udtrykkene mangfoldige og udførelsen krævende.
Tegningen er en gammel disciplin. Den har altid været der og bliver tilbagevendende aktualiseret på udstillinger herhjemme og udenlands. I de senere år er der fornyet fokus på denne gamle, nye uopslidelige teknik. Således har Louisiana Museet i Humlebæk løbende bragt en tegneudstilling ved siden af andre udstillinger. Det har været soloudstillinger med bl.a. Joseph Beuys og David Hockney. I dette forår var der en stor udstilling i Paris: Drawing Now, samtidig med en udstilling af ægteparret Guerlains store samling af tegninger, som lige nu vises på Museet Kunsten, Aalborg. Og endelig er vi i Danmark så heldige at have en tilgængelig enestående samling på SMK, Statens Museum for Kunst.
Vi vil gerne vise eksempler på, hvad der nu præsteres herhjemme i tegningens verden og hvor mangfoldigt, det kan gribes an. Vi har samlet værker af tyve tegnere, både unge og ældre kunstnere, som vægter tegning som en væsentlig del af deres arbejde, og som her præsenterer arbejder fra de seneste år.
Det har givet et rigt udvalg af arbejder, som viser, hvad man kan med en enkel teknik: streg på flade. Hvis man kan.
Der er tegninger med udtryk af æstetik, poesi, der er nonfigurative tegninger, fantasifulde, iagttagede, fortællende eller dramatiske. Kunstnerne spænder i alder fra de unge til de gamle og i billedudtryk fra det mest sirlige og pertentlige til det kraftige og groft udførte. Men – obs. – der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem alder og udtryk. Tegning er enkel i sin form og afslørende i sit udtryk. Den skal kunne læses, skal kunne ses som et hele - og samtidig tåle, at vi stikker næsen tæt på stregerne og læser dem for at få det hele med.”
Fernisering mm.
Udstillingen vises fra 13. august til 6. oktober.
Der er fernisering lørdag den 13. august kl. 14.
Velkomst ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen.
Indlæg ved udstillingens kurator Bodil Damgaard.
Samtidig åbnes en udstilling med nyere værker fra Vestjyllands Kunstmuseums samling.
Søndag den 28. august kl. 14 er der rundvisning på TEGN ved Bodil Damgaard.
Fra 12. november til 8. januar vises TEGN på Sophienholm ved Lyngby.
Udstillingen TEGN støttes af
Vedhæftede billeder kan frit benyttes.
Med venlig hilsen
VESTJYLLANDS KUNSTMUSEUM
JANUS BYGNINGEN
Lærkevej 25, 6862 Tistrup
75 29 98 25
www.janusbygningen.dk
Åbent tirsdag – søndag kl. 13-16